Xàfec > Jornades

Jornada de formació 2020

Gestió i organització de festivals i esdeveniments musicals

Jornada de formació – Online
Dissabte 12 de desembre de 2020. De 10 a 13.30 h
» Inscripcions gratuïtes

Jornada de formació online adreçada a persones organitzadores de festivals, promotors i altres professionals del sector de la música.

10.00 h – Benvinguda

10.10 h – Formes jurídiques (cooperatives, associacions, societats) i models de gestió d’un festival

11.00 h – Assegurances per festivals (RC, suspensió, climatologia, altres) – Taller pràctic

11.50 h – Presentació de projectes de La Marfà – Centre de Creació Musical

12.15 h – Valor afegit i elements singulars en la concepció d’un festival (territori, suport a la creació, turisme, comunitat, acció social,…)

13.30 h – Cloenda

Aquesta taula rodona analitzarà les formes jurídiques de 3 festivals diferents, i com afecten en la seva presa de decisions, des de la gestió artística fins la gestió econòmica, passant per tots els aspectes fonamentals de l’organització d’un esdeveniment musical com ara les seves fonts de finançament.

Amb la participació de:

Pablo Tudela – Quesoni SCCL / Festival Say It Loud:

Xàfec: Jornada de Formació – Online (2020)

Say It Loud és una proposta artística i comunitària, impulsada per la cooperativa Quesoni SCCL, que posa al centre, principalment, la música d’arrel negra i les seves diferents interpretacions. Més enllà dels estils i formats, el projecte vol posar en valor no només el que es porta a l’escenari sinó també com es fa. És tant important el procés com el resultat, per això volem destacar també l’aposta del festival pels equipaments públics i l’economia social. En actiu des del 2008, un dels objectius del festival és poder acostar artistes internacionals de primer nivell i demostrar que les propostes que neixen de l’economia social, fetes en espais públics i sense grans patrocinis privats són capaces de situar-se a primera línia de l’activitat cultural de la ciutat.

» Més informació: https://sayitloud.cat/

Souley Bah – Associació Can Pistraus / Festival El Tingladu:

El Tingladu des del principi ha estat i és un festival multigènere que no es basa en un sol tipus de música sinó que té la intenció d’aconseguir portar els grups més interessants i populars d’arreu dels Països Catalans. Grups que d’una banda demostressin la qualitat i la varietat de les propostes musicals en català i de l’altra que també fossin capaces de fer viure una nit de festa amb grups i música parida al territori a un públic divers i heterogeni. Els darrers anys, aquests grups dels Països Catalans també han estat acompanyats de músics internacionals que creiem que han apropat més públic cap a l’escena catalana.

» Més informació: http://www.eltingladu.cat/

Xavi Fortuny – RGB / Black Music Festival, Festival de Begur i Festival de Música de Cadaqués

RGB és una empresa amb més de 25 anys creant, dinamitzant i treballant en diferents aspectes relacionats amb l’apassionant món de la música. Segell discogràfic i editorial, organització de concerts, festivals, management i booking de varis artistes. Gestionen la Sala la Mirona, i porten la producció tècnica i logística del Mercat de Música Viva de Vic, Black Music Festival, Canet Rock, Premis Enderrock, entre d’altres. Productors audiovisuals i impulsors de les Cases de la Música.

» Més informació: https://www.rgb.cat/index.php/cat/

Moderadora: Cristina Calvet

Advocada especialitzada en Dret de la Propietat Intel·lectual i coneixedora del funcionament del sector artístic i cultural. El seu primer contacte professional amb aquest sector va ser assessorant a l’Associació Professional de Representants, Promotors i Managers de Catalunya (ARC)en l’àmbit de la música. Ha treballat al Fòrum Universal de les Cultures BARCELONA 2004, SA com a advocada responsable i assignada al departament de Producció d’espectacles. Actualment i des de fa 14 anys assessora legalment en l’àmbit de les arts escèniques i audiovisuals a l’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, AADPC. Tanmateix, combina l’exercici de la professió amb una àmplia trajectòria com a docent. Ha cursat el Doctorat en Dret a la Universitat de Barcelona; atorgant-li el Diploma en Estudis de Dret Avançats (DEA) – Suficiència investigadora.

Quines assegurances cal contractar a l’hora d’organitzar un esdeveniment? Els esdeveniments es poden protegir davant d’una pandèmia? Com ha canviat el sector de les assegurances amb la crisi sanitària?

 1. Riscos relacionats amb l´organització de un Festival de Música.
  a) Front a tercers.
  b) Front a nosaltres mateixos.
 2. Assegurances obligatòries.
  a) Legislació.
  b) Adequació del sector Assegurador a la legislació vigent.
  c) Responsabilitat extra-contractual.
 3. Funció i funcionament de les pòlisses de contingències.
  a) Cancel·lació, aplaçament, suspensió i extra costos.
  b) Climatologia Adversa.
  c) Incompareixença.
  d) Altres Causes.
 4. El quan, i el Quant Assegurar.
 5. Gestió de sinistres.
  a) Prevenció.
  b) Gestió i documentació.
 6. Covid-19.
  a) Situació mercat assegurador Pre-covid.
  b) Situació Actual.
  c) Previsió mercat assegurador Post-covid.
  d) Preguntes sobre Pandèmies futures.
 7. Ticketing i Revolució en les Assegurances per els compradors.

Ponent: Dionís Aymar, soci i director d’Araytor Correduria de Seguros, SL.

Llicenciat en Econòmiques per la Universitat de Barcelona i corredor titulat d’assegurances. Principals clients: Live Nation, Doctor Music, Primavera Sound, The Project, Clipper’s Music, entre d’altres. Festivals a Catalunya: Primavera Sound, Sonar, Cruïlla, Vida Festival , Cap Roig, Portaferrada, Perelada. Principals concerts internacionals: The Rolling Stones, Bruce Springsteen, U2, AC/DC, Metallica, Coldplay, Guns N’ Roses…

La Marfà – Centre de Creació Musical és un equipament de l’Ajuntament de Girona que desenvolupa un ampli ventall de projectes dirigits al conjunt dels agents del sector musical: suport a la creació (residències, acompanyament a artistes, coproducció de nous projectes), formació (tècnica, musical i de gestió) i divulgació (tallers, conferències, concerts). En aquesta sessió ens presentaran alguns dels artistes que estan treballant actualment en nous projectes de creació a La Marfà, en el marc del Programa d’acompanyament artístic i del Programa de coproduccions.

Els festivals de música són un element dinamitzador social i econòmic, però, què els fa singulars? 4 esdeveniments ens explicaran quina és la seva filosofia, com repercuteixen en la seva zona d’influència, quines línies han engegat per promoure la creació, el turisme, les accions comunitàries…

Amb la participació de:

Vicent Fibla, director del Festival Eufònic

Eufònic és el festival al voltant de les arts sonores, visuals i digital-performatives que se celebra a Terres de l’Ebre, amb Sant Carles de la Ràpita com a població principal i una segona corona de poblacions que acullen instal·lacions artístiques i actuacions en espais singulars. Eufònic és un festival d’arts excepcionals en la seva més àmplia accepció: actuacions audiovisuals, tallers, instal·lacions artístiques en espais museístics o temporalment habilitats, accions sonores en el paisatge, activitats per al públic familiar, jornades professionals i concerts en espais singulars. La singularitat del paisatge de les Terres de l’Ebre en general i del Delta de l’Ebre en particular és l’element vertebral i diferencial del festival, convertint Eufònic en una experiència sonora i visual ancorada en el paisatge i l’entorn.

» Més informació: https://eufonic.net/

» També podeu veure el vídeo: https://youtu.be/En8dRkMB7bE

Montse Faura, directora del Festival de Torroella de Montgrí

El Festival de Torroella de Montgrí es va iniciar l’any 1980 amb un cicle de pocs concerts que se celebraven en el marc arquitectònic medieval del centre històric l’església gòtica de Sant Genís, plaça porticada gòtica-renaixentista i antic Convent dels Agustins de finals del segle XVII. Fins a l’any 2020 s’han celebrat 40 edicions i un total de 946 concerts amb assistència de més de 437.971 espectadors. Música que sona com els seus creadors la van imaginar, músics que toquen amb entusiasme i compromís i els espectadors que se submergeixen en mons sonors, allunyats de l’enrenou de la vida quotidiana en un espai per ser escoltat. Un somni col·lectiu fet realitat a Torroella de Montgrí durant 40 edicions.

» Més informació: https://www.festivaldetorroella.cat/

» També podeu veure el vídeo: https://youtu.be/LI2piR3oVnQ

Francesc Viladiu i Illanas, corresponsable del projecte Càntut. Cançons de tradició oral

El projecte Càntut. Cançons de tradició oral neix l’any 2012 per recollir i difondre el patrimoni musical de transmissió oral de les comarques gironines. Compta amb tres vessants: el cançoner, amb més de 1.200 enregistraments recollits per caçadors de cançons i cantats per avis i àvies; el festival, que es duu a terme durant la tardor a Cassà de la Selva amb l’objectiu de fer viure aquests repertoris, i les produccions pròpies, amb diversos projectes que enllacen la tradició oral amb l’actualitat.

» Més informació: https://www.cantut.cat/

» També podeu veure el vídeo: https://vimeo.com/388468975

Luis Banrezes (Kitas), fundador i director artístic del festival Tremor Sao Miguel

Festival de música que anualment envaeix l’illa de São Miguel i tot el centre històric de Ponta Delgada, la ciutat més gran de les Açores. São Miguel es converteix en un escenari privilegiat per a la música i, l’últim dia, Ponta Delgada tremola amb concerts en diversos espais de la ciutat que van des del teatre fins al coliseu, des de la botiga de roba fins al cafè, des de l’església fins a la casa pairal. Concerts, converses, residències artístiques, art, cinema, relleus musicals, tallers, concerts per a nens i projectes a la comunitat. Tremor també és una invitació a interactuar en simbiosi amb la naturalesa paradisíaca de l’illa de São Miguel. Proposa una reunió multidisciplinària de sinergies que involucri artistes, comerç, govern, municipi, associacions culturals i la comunitat al voltant d’un moviment edificador de creació cultural. L’objectiu de Tremor és revitalitzar Ponta Delgada a través d’un ambient musical i creatiu que promogui una experiència única de la ciutat i que ofereixi noves formes de turisme per gaudir del lloc.

» Més informació: http://www.tremor-pdl.com/en/

» També podeu veure el vídeo: https://youtu.be/KQmcD8CLJSY

Moderador: Oriol Roca Cano

Actualment assessor a la direcció artística del MMVV des del 2011, assessor a la direcció artística del Festival (a)phònica de Banyoles des del 2017, cap de Producció del Festival In Edit des del 2004 i del Festival de cinema de moda Feed Dog des del 2015. Director de ‘Silenci. Festival de Música en Espais Singulars’ des del 2018. Cap de Producció de White Summer Fest. Sotogrande. Cap de producció per l’empresa IMESDE al Palau de la Música Catalana. Cap d’Operacions (gestor) pel Doctor Music Festival 2018-2019. Booking inernacional i nacional pels Festivals Mil·lenni i Festival Jardins de Pedralbes per l’empresa Concert Studio 2016-2017. Promotor musical per l’empresa londinenca TIJ Events 2016-2017. Soci de l’empresa de management Fourni Produccions Sonores 2006-2017 de grups com La Troba Kung-Fú, Oques Grasses o Marc Parrot. Mànager a l’empresa Poder Latino en la gira del grup Pastora del llançament del seu primer CD (2004). Mànager a l’empresa Vafalungo SL per al grup Dusminguet, disseny i gestió de la gira “GO” (2003, 2004). Mànager a l’empresa Mestizo Promo del sector de la música de gires nacionals i internacionals d’Ojos de Brujo, Dusminguet, Brazuca Matraca, Tonino Carotone, Tamboro Mutanta, Axel Krieger, entre d’altres (2000, 2001, 2002).

Associació Xàfec, Xarxa de festivals de música de Catalunya

L’Associació Xàfec, Xarxa de Festivals Musicals de Catalunya, neix per agrupar sota un mateix sostre els festivals, fires i mostres de petit i mitjà format que tenen la música com a principal eix conductor de la seva programació. Aquests esdeveniments donen prioritat a l’interès cultural i a la proximitat, programen propostes de qualitat i tenen en compte l’entorn i la població on es realitzen. Xàfec és una associació de festivals que té com a principal objectiu crear una xarxa cultural repartida pel territori, amb la intenció de compartir coneixements i problemàtiques, sumar esforços i col·laborar mútuament. L’associació també neix amb una reivindicació clara: una major descentralització de la cultura i té la voluntat d’esdevenir l’interlocutor més representatiu dels festivals a Catalunya dialogant amb les diferents administracions i entitats del sector.

Són membres de Xàfec:

A4, (a)phònica – festival de la veu de Banyoles, ArteNou, Bankrobber, Black Music Festival, Càntut – Cançons de tradició oral, El Tingladu, Embassa’t, Embosca`t Festival, Festival Accents, Festival Cantilafont, Festival de Jazz de Vic, Festival de Música Antiga dels Pirineus, Festival de Música de Begur, Festival Emergent, Festival Gos de Sant Rock, Festival Paupaterres, Festus Torelló, Foramuralla, Girona A Capella Festival, inVICtro – Bacco Produccions Culturals, Ítaca, cultura i acció, LesNenesFest, Minipop, MUD – Músiques Disperses, Músiques Sensibles, NEU! Festival No Internacional de Música i altres Arts, Nowa Reggae, Petits Camaleons, Planestiueja’t, popArb – Cultura Dispersa, Say It Loud, Silenci, Festival de Música en Espais Singulars, TwinPalm, Vida Festival, Xtrarradio Musicfest.

» Més informació: www.xafec.cat

La Marfà – Centre de Creació Musical

Centre de creació musical fundat l’any 2011 després de la rehabilitació de l’antiga fàbrica tèxtil Marfà a Girona.

La Marfà centra la seva activitat en tres àmbits: suport a la creació (residències, acompanyament a artistes, coproducció de nous projectes); formació (tècnica, musical i de gestió); i divulgació (tallers, conferències, concerts).

És un projecte de l’Ajuntament de Girona en col·laboració amb la Casa de la Música del Gironès i EUMES – Escola de Música Avançada i So, i amb el suport de la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

» Més informació: https://www.girona.cat/lamarfa

Vols ser membre de Xàfec?

Escriu-nos i t'informarem al detall sobre el procés d'afiliació a l'associació.